Domovská stránka » SOŠ techniky, gastronómie a remesiel » Pre verejnosť » Študijné programy
Dĺžka štúdia: | 4 rokov |
Forma výchovy a vzdelávania: | Denné štúdium pre absolventov základnej školy |
Poskytnutý stupeň vzdelania: | Úplné stredné odborné vzdelanie |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Nižšie stredné vzdelanie a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Doklad o získanom stupni vzdelávania: | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii: | Vysvedčenie o maturitnej skúške Výučný list |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolvent nájde uplatnenie v cestovnom ruch, hotelierstve, gastronómii, alebo sa môže uplatniť ako samostatný podnikateľ. |
Možnosti ďalšieho štúdia | Pomaturitné štúdium. Študijné programy prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie. |
Absolvent je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva a v spoločnom stravovaní.
Zvládne jednoduchú a zložitú obsluhu hostí v zariadeniach spoločného stravovania (reštaurácie, hotely, bary, bistrá, chaty a pod.) pri bežných prevádzkach ako aj pri slávnostných príležitostiach, uviesť hostí a poskytnúť pomoc klientom pri výbere z jedálneho lístka, pripravuje miešané nápoje aj podľa vlastných receptúr, vie pripraviť jednoduché jedlá, minútky, šaláty, a múčniky, dokončuje jedlá pred hosťom a pripravuje tabule na slávnostné príležitostí. Absolvent vie pripraviť pracovisko a ovláda všetky práce spojené so stolovaním. Vie prijímať jednoduché a zložité objednávky, podávať informácie o jedlách a nápojoch, poskytovať odbornú inštruktáž pri servírovaní špeciálnych pokrmov a nápojov, ovláda zásady vedenia administratívy a účtovania v prevádzke, vie účtovať na kontrolnej pokladnici, inkasovať tržby, písať jedálne lístky, čapovať a ošetrovať nápoje, ošetrovať a skladovať potraviny a používané predmety (poháre, nádoby, príbory a pod.).
V rámci pracovnej pozície sú na absolventa kladené veľmi vysoké požiadavky na krátkodobú pamäť, schopnosť pracovať v tíme a schopnosť sociálneho kontaktu. Vysoké nároky sú dané aj na rozsah zrakového poľa, priestorové videnie, rozlišovanie zvuku, udržiavanie rovnováhy, rozlišovanie čuchových podnetov, rozdelenie pozornosti, praktické myslenie, písomný a slovný prejav, prispôsobivosť, flexibilitu, sebakontrolu, sebaovládanie, samostatnosť, kultivovanosť vystupovania a vzhľadu, istotu a pohotovosť vystupovania. Požiadavky sú kladené aj na rozlišovanie farieb a farebných odtieňov, rozlišovanie chuti, samostatné myslenie a odolnosť voči senzorickej záťaži.
Dĺžka štúdia: | 4 rokov |
Forma výchovy a vzdelávania: | Denné štúdium pre absolventov základnej školy |
Poskytnutý stupeň vzdelania: | Úplné stredné odborné vzdelanie |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Nižšie stredné vzdelanie a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Doklad o získanom stupni vzdelávania: | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii: | Vysvedčenie o maturitnej skúške Výučný list |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolvent nájde uplatnenie v cestovnom ruch, hotelierstve, gastronómii, alebo sa môže uplatniť ako samostatný podnikateľ. |
Možnosti ďalšieho štúdia | Pomaturitné štúdium. Študijné programy prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie. |
Absolvent je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva a v spoločnom stravovaní. Absolvent ovláda práce so samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže byť zaradený ako kuchár v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania alebo ako živnostník po získaní potrebnej praxe. Absolvent je kvalifikovaný odborník a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
Dĺžka štúdia: | 4 rokov |
Forma výchovy a vzdelávania: | Denné štúdium pre absolventov základnej školy |
Poskytnutý stupeň vzdelania: | Úplné stredné odborné vzdelanie |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Nižšie stredné vzdelanie a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Doklad o získanom stupni vzdelávania: | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii: | Vysvedčenie o maturitnej skúške Výučný list |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolvent nájde uplatnenie v |
Možnosti ďalšieho štúdia | Pomaturitné štúdium. Študijné programy prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie. |
Absolvent je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov. Absolvent získal vedomosti a zručnosti na vykonávanie povolaní majster HSV a PSV, stavbyvedúci, technik a pracovník stavebnej výroby a môže podnikať v oblasti stavebníctva pre výstavbu bytovej a občianskej vybavenosti. Absolvent je schopný primerane komunikovať, dokáže sa vyjadrovať v cudzom jazyku v bežných situáciách spoločenského alebo pracovného styku a s porozumením čítať odbornú stavebnú dokumentáciu, ovláda vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti a spoločenskej výroby, ovláda učivo stredoškolskej matematiky, fyziky a informatiky a pozná základy prírodných vied, vie si ich vysvetliť a aplikovať v stavebnej praxi.
Vrámci pracovnej pozície sú na absolventa kladené veľmi vysoké požiadavky na krátkodobú pamäť, schopnosť pracovať v tíme a schopnosť sociálneho kontaktu. Vysoké nároky sú dané aj na rozsah zrakového poľa, priestorové videnie, rozlišovanie stavieb, staticky posúdiť a navrhnúť jednoduché rodinné domy, stavby, garáže, vybaviť stavebné povolenia, osadiť akúkoľvek stavbu, riadiť stavebnú výrobu, prejaviť sa písomnom a slovnom prejave, vypracovať rozpočet stavby a vedieť rekonštruovať stavby pozemného staviteľstva, prispôsobivosť, flexibilitu, sebakontrolu, sebaovládanie, samostatnosť, kultivovanosť vystupovania a vzhľadu, istotu a pohotovosť vystupovania.
Dĺžka štúdia: | 5 rokov |
Forma výchovy a vzdelávania: | Denné štúdium pre absolventov základnej školy |
Poskytnutý stupeň vzdelania: | Úplné stredné odborné vzdelanie |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Nižšie stredné vzdelanie a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Doklad o získanom stupni vzdelávania: | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii: | Vysvedčenie o maturitnej skúške Výučný list |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolvent nájde uplatnenie v cestovnom ruch, hotelierstve, gastronómii, alebo sa môže uplatniť ako samostatný podnikateľ. |
Možnosti ďalšieho štúdia | Pomaturitné štúdium. Študijné programy prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie. |
Absolvent je kvalifikovaný stredoškolsky vzdelaný pracovník so širokým odborným profilom a všeobecným vzdelaním, schopný vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva a v spoločnom stravovaní. Je schopný samostatne podnikať v hotelových a reštauračných službách, vykonávať práce súvisiace s riadením a organizovaním hospodárskej činnosti a prevádzky v hotelových zariadeniach reštauračného stravovania. Ovláda a využíva informačno-komunikačné technológie, základy hospodárskej korešpondencie a účtovnej evidencie. Absolvent je pripravený na okamžitý vstup do praxe, má požadovanú kultúru jednania, spoločenského vystupovania a kultivovaného správania sa. Má dobré komunikačné schopnosti v materinskom jazyku a v 2 cudzích jazykoch.
* Prihlásením súhlasíte so spracovaním osobných údajov.