Domovská stránka » SOŠ techniky, gastronómie a remesiel » Pre verejnosť » Nadstavbové štúdium
Kód a názov študijného odboru: | 64 03 L podnikanie v remeslách a službách |
Dĺžka štúdia: | 2 roky |
Forma výchovy a vzdelávania: | Denné štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov |
Poskytnutý stupeň vzdelánia | Úplné stredné odborné vzdelánie |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Stredné odborné vzdelanie v príslušnom odbore vzdelávania a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolvent nájde uplatnenie v remeslách a službách, v súkromných a štátnych podnikoch a organizáciách, v cestovnom ruchu, hotelierstve, gastronómii, ako radový pracovník, riadiaci pracovník strednej úrovne alebo sa môže uplatniť ako súkromný podnikateľ |
Možnosti ďalšieho štúdia | Pomaturitné štúdium. Študijné programy prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie. |
Absolvent odboru po ukončení štúdia získava úplné stredné odborné vzdelanie.
Disponuje súborom aktuálnych vedomostí, zručností a kompetencií v súvislosti s podnikaním a založením vlastného podniku. Vie vybavovať písomností s použitím technických prostriedkov, pracuje samostatne, dokáže využiť marketingové princípy v praxi. V kontakte so zákazníkom a na rokovaniach využíva poznatky z komunikácie, ovláda právne predpisy, súvisiace s odbornou činnosťou, vie ich pohotovo aplikovať v praxi. Preukazuje odborné zručnosti, pri výkone pracovných operácií vo svojom odbore, dodržiava predpisy, zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Získa základné odborné predpoklady ako sa správať a úspešne pracovať v podmienkach trhového hospodárstva.
Absolvent získava schopnosť komunikovať v cudzom jazyku, riešiť problémové úlohy a pracovať v tíme. Aktívne sa zapájať do spoločnosti, priebežne aktualizovať vedomosti a zručnosti v rámci celoživotného vzdelávania. Ovláda základy práce v jednoduchých grafických aj ekonomických programoch na počítači. Vie efektívne využívať informačné a komunikačné technológie v práci.
V oblasti organizácie a riadenia podniku pozná základné pojmy a vzťahy z ekonomiky podniku a základov podnikania, manažmentu a marketingu, princípy racionalizácie technických a technologických procesov, princípy efektívneho a hospodárneho využívania surovín, palív a energie a ochrany životného prostredia. Dodržiava technologickú disciplínu a kvalitu výroby. Vie sa presne technicky vyjadrovať v písomnom a ústnom prejave. Dokáže podľa požiadaviek odberateľa pružne reagovať a používať alternatívne postupy. Má odborné predpoklady ako sa správať a úspešne pracovať v podmienkach trhového hospodárstva, je schopný organizovať svoj čas, prácu, vyrovnať sa so stresom v práci a vie samostatne a logicky rozhodovať.
Pozná základné bezpečnostné, hygienické a protipožiarne predpisy, ako aj ustanovenia týkajúce sa ochrany zdravia a bezpečnosti pri práci.
Dokáže efektívne komunikovať, porozumieť počutému, vyjadriť svoje myšlienky s čiastočným dodržaním zásad spoločenskej komunikácie. Chápe, ako môžu prispievať ku komunikácii a tvorivosti digitálne technológie a pozná riziká, ktoré predstavujú. Aplikuje základné matematické kompetencie a environmentálne zásady v každodennom kontexte doma aj v práci. Reálne posudzuje svoje fyzické a duševné možnosti a uvažuje o svojich vlastných hodnotách a presvedčeniach. Dokáže vykonať aktivity, ktoré si naplánoval. Preberá zodpovednosť za svoje skutky. Spolupracuje s druhými ľuďmi na presadzovaní spoločných záujmov na báze vzájomnej úcty a rešpektu. Pozná základné prejavy miestnej a národnej kultúry a zaujíma sa o hodnoty, tradície a ich vplyv na život jednotlivca v rodine a komunite.
Na stiahnutie:
Kód a názov študijného odboru: | 3659 L stavebníctvo |
Dĺžka štúdia: | 2 roky |
Forma výchovy a vzdelávania: | Denné štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov |
Poskytnutý stupeň vzdelánia | Úplné stredné odborné vzdelánie |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Stredné odborné vzdelanie v príslušnom odbore vzdelávania a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolventi študijného odbor Stavebníctvo sú kvalifikovaní odborní technickí pracovníci v stavebníctve – technickí manažéri pre oblasť stavebníctva, stavbyvedúci, majstri, stavebný dozor, dispečeri, kontrolóri kvality, rozpočtári, projektanti ai. Zvyčajne riadia malú skupinu zamestnancov. V praxi vykonávajú rozmanité odborné činnosti v oblasti zabezpečovania stavebnej výroby, údržby a rekonštrukcií stavieb, v oblasti výroby stavebných výrobkov a poskytovania služieb v stavebníctve. Uplatňujú sa v stavebníctve v malých prevádzkach, aj vo veľkých stavebných podnikoch, môžu aj súkromne podnikať. |
Možnosti ďalšieho štúdia | Pomaturitné štúdium. Študijné programy prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie. |
Študijný odbor poskytuje žiakom základné vedomosti o technicko-hospodárskych činnostiach v oblasti hlavnej stavebnej výroby, špeciálnych dokončovacích prác, rekonštrukciách stavieb a technického zariadenia budov. Do obsahu vzdelávania sú začlenené aj základy organizácie a riadenia stavebnej výroby a riadenia výrobných kolektívov. V odbore kladie dôraz na získanie vedomostí a zručností potrebných pri podnikaní s cieľom získať vyššiu odbornú kvalifikovanosť potrebnú na zvládnutie náročných úloh pri zvyšovaní úrovne a kvality poskytovania služieb a konkurencieschopnosti podnikania v stavebníctve.
Kód a názov študijného odboru: | 6421 L spoločné stravovanie |
Dĺžka štúdia: | 2 roky |
Forma výchovy a vzdelávania: | Denné štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov |
Poskytnutý stupeň vzdelania: | Úplné stredné odborné vzdelanie |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Stredné odborné vzdelanie v príslušnom odbore vzdelávania a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Doklad o získanom stupni vzdelania: | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolventi študijného odboru spoločné stravovanie (64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II) sú pripravení na samostatný výkon v zariadeniach spoločného stravovania, nájdu uplatnenie v hotelových a reštauračných službách ako radoví pracovníci, manažéri strednej úrovne alebo sa môžu uplatniť ako samostatní podnikatelia. Kvalifikovane organizujú a riadia prevádzku v zariadeniach spoločného stravovania a účelového spoločného stravovania. Dokážu vypracovať receptúry, individuálne kalkulácie cien, postaviť jedálny lístok, hodnotiť kvalitu potravín a pripravených jedál a posúdiť ich výživovú hodnotu, prijať objednávku, vykonať jednoduché i zložité formy obsluhy vrátane prípravy, viesť jednoduché účtovníctvo malých podnikateľských subjektov, zostaviť podnikateľský plán, vykonávať marketing a podnikať v oblasti hotelierstva a reštauračného stravovania – komunikovať, pracovať s ľuďmi. Pracujú zväčša v miestnostiach (v hoteloch, reštauráciách, prípravniach jedál, v kanceláriách) bez nepriaznivých vplyvov pracovného prostredia. |
Možnosti ďalšieho štúdia | Pomaturitné štúdium. Študijné programy prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie. |
Absolvent tohto študijného odboru je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako vedúci pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník. Absolvent získa množstvo odborných vedomostí a zručností v oblasti ekonomiky, účtovníctva, gastronómie, ovláda práce spojené so Samostatnou prípravou pokrmov, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom, získa veľmi dobré komunikačné zručnosti v oblasti zvoleného cudzieho jazyka a pod.
Na stiahnutie:
Kód a názov študijného odboru: | 6426 L vlasová kozmetika |
Dĺžka štúdia: | 2 roky |
Forma výchovy a vzdelávania: | Denné štúdium pre absolventov trojročných učebných odborov |
Poskytnutý stupeň vzdelánia | Úplné stredné odborné vzdelánie |
Nevyhnutné vstupné požiadavky na štúdium: | Stredné odborné vzdelanie v príslušnom odbore vzdelávania a splnenie podmienok prijímacieho konania |
Spôsob ukončenia štúdia: | Maturitná skúška |
Doklad o získanom stupni vzdelania: | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Doklad o získanej kvalifikácii | Vysvedčenie o maturitnej skúške |
Možnosti pracovného uplatnenia absolventa: | Absolventi študijného odboru vlasová kozmetika(64 Ekonomika a organizácia, obchod a služby II) sú pripravení na samostatný výkon v kadernických a kozmetických salónoch ako radoví pracovníci, riadiaci pracovníci strednej úrovne alebo sa môžu uplatniť ako súkromný podnikatelia v menších firmách, v prevádzkách televízie, v divadlách , kúpeľných zariadeniach, v hoteloch ako aj v predajniach s kaderníckym a kozmetickým tovarom. |
Možnosti ďalšieho štúdia | Pomaturitné štúdium. Študijné programy prvého alebo druhého stupňa vysokoškolského štúdia alebo ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie, jej zmenu alebo zvýšenie. |
Absolvent tohto študijného odboru je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti kaderníctva a vlasovej kozmetiky, v kozmetických salónoch. Absolvent získa odborné a praktické vedomosti a schopnosti potrebné pre výkon v kaderníckych službách, so zameraním na posúdenie kvality vlasov, vlasovej pokožky, používania vlasových kozmetických prípravkov s ovládaním základných kaderníckych postupov a technológie pri tvorbe zložitých spoločenských a večerných účesov, s použitím vlasových doplnkov, s prevedením úpravy účesu vysoko náročným spôsobom, podľa schematického zobrazenia predlohy, s využitím nových pracovných techník v kaderníckej praxi. Získa odborné a praktické vedomosti a zručnosti v oblasti pleťovej kozmetiky, ošetrení pleti, rúk, nôh s využitím kozmetických prístrojov , pri manikúre a pedikúre. Vie odbore komunikovať so zákazníkom, získa veľmi dobré komunikačné zručnosti v oblasti zvoleného cudzieho jazyka a pod.
* Prihlásením súhlasíte so spracovaním osobných údajov.