Odborná exkurzia v pražiarni kávy

IMG_7263~photo

Spojka Roastery Company – BREWTIFUL PEOPLE, KTORÍ PRAŽIA BREWTIFUL KÁVU

Dňa 23. 2. 2024 sa žiaci študijných a učebných odborov zúčastnili Exkurzie pražiarne Spojka Roastery Company v Prešove. Je to pražiareň kávy s kaviarňou, ktorá ponúka skvelé nápoje.  Nadšenci kávy tvoria jedinečnú komunitu. Pri príprave nápojov používajú najkvalitnejšie zrná, ktoré sa snažia pražiť k ich dokonalosti. Cieľom tejto pražiarne nie je len pražiť vynikajúcu kávu, ale aj spájať ľudí skrze ňu.

Cieľom našej exkurzie bola obhliadka kaviarne a pražiarne, kde sa naši žiaci okrem vybavenia interiéru oboznámili aj z rôznymi výberovými druhmi kávy, ktoré na trhu kávy dosahujú vysoké hodnotenie. Mohli vidieť ako vyzerá káva v surovom stave, aký je rozdiel medzi odrodou Arabica a Robusta, ich viditeľné rozdielne tvary zrna, či získané drahocenné informácie v ich rozdielnom pestovaní.

Najväčším zážitkom bol proces praženia kávy. V prvom rade boli žiaci oboznámení s pražičkou kávy a jej princípmi riadenia. Pražička kávy bola monitorovaná pomocou počítača, kde boli nastavené všetky potrebné parametre (teplota, tlak, chladenie …), aby výsledná chuť praženej kávy bola čo najdokonalejšia. Celý proces praženia jednej dávky kávy, konkrétne Robusty (5kg) trval cca 7-10 min.

Po procese praženia nasledoval cupping, teda hodnotenie aromatických a chuťových kvalít kávy. Naši žiaci mali možnosť ochutnať nielen čuchom, ale aj chuťou 9 rôznych odrôd kávy, od menej kvalitných až po tie najkvalitnejšie. Celý proces hodnotenia kávy sa skladal z piatich kôl, keďže káva po každom absolvovanom kole chutila ináč.

Na záver si žiaci pochutnali na výborných kávových nápojoch podľa vlastného výberu.

  

Odporučte článok priateľom

Facebook
LinkedIn
Email
Tlač