Barmanský kurz

28

Svet vôní, chutí, pôžitkov, radosti zo života a vytváranie pozitívnej energie. Aj o tom je BARMANSTVO. Na vykonávanie barmanského povolania  bol zameraný päťdňový základný barmanský kurz, ktorý prebiehal v dňoch 22. – 26.5.2023 u nás v priestoroch školy. Svetom barmanstva žiakov previedol špičkový slovenský barman, pravidelný účastník svetových kongresov IBA, licencovaný lektor Slovenskej barmanskej asociácie (SkBA) Ján Majoroš.

Prvý deň kurzu sa žiaci oboznámili s teoretickými poznatkami. Témami dňa boli základné techniky pri príprave miešaných nápojov, história barmanstva, osobnosť barmana,  barmanský inventár a barové sklo, základy tovaroznalectva – prehľad destilátov, likérov, tichých vín, dezertných vín, sektov a šampanských vín.

Ďalšie dni boli určené na praktickú prípravu nápojov, za použitia originálnych surovín. Žiaci pracovali samostatne za barovým pultom. Naučili sa namiešať rôzne druhy miešaných nápojov zo skupiny Cobblers, Crustas, Egg-noggs, Fancy drinks, Fizzes, Flips, Frappés, Higballs, Juleps, Lemonade, Sours, Sorbets. Neodmysliteľnou súčasťou každého drinku je aj ozdoba a celkový servis. Žiaci sa naučiliozdobiť a prezentovať nápoj. Pre lektora kurzu je základným predpokladom pre úspešnú práca barmana úsmev. Počas celého kurzu sa lektor podelil tiež o svoje zážitky a skúsenosti, ktoré pri svojej dlhoročnej práci barmana získal a zažil.

Barmanský kurz bol ukončený záverečnou skúškou, ktorá preverila teoretické vedomosti a praktické zručnosti pri príprave miešaného nápoja. Všetci účastníci úspešne absolvovali kurz a získali medzinárodný certifikát, pod záštitou IBA A a SkBA „BARMAN – NÁPOJÁR“.

Žiakom blahoželáme a prajeme mnoho úspechov pri objavovaní sveta chutí, vôni nápojov.

Fotogaléria k článku 

Odporučte článok priateľom

Facebook
LinkedIn
Email
Tlač